Abans de la conquesta
d'Amèrica la xirivia ocupava en Europa el nínxol dietètic que
ocupen avui en dia les pataques. Sembla que ja l'esmenta l'escriptor
romà Lucius Iunius Moderatus Columella. Quan al segle XV s'intenta
introduir en la dieta les pataques, són rebutjades pels metges amb
l'argument de que la pataca és "insulsa, flatulenta, indigesta,
debilitant i malsana, només adequada per engrossir porcs" (Hospital
de las Cinco Llagas de Sevilla). En aquell mateix segle, Leonardo da
Vinci escriu sobre la xirivia dient que "són, en realitat, carlotes
blanques i dolces que poden bullir-se (junt amb encisam i altres
verdures) i després amanir-les amb sal, vinagre i coriandre (d'aquesta
manera es creu que poseeixen grans propietats afrodisíaques), o sinó, es
poden fregir en oli una vegada hàgeu raspat la seua pell
[...]". L'any 1601, Charles de l'Écluse, en la seua obra Rariorum
historia plantarum suposadament parla de la primera suplantació
"oficial i documentada" de la xirivia per la pataca quan conta
referir-se al turbercle americà: "És tan vulgar i freqüent en certs
llocs d'Itàlia (...) que s'alimenten dels seus tubercles cuits amb la
carn de corder com si foren naps o xirivies, inclús es donen com
a past per als porcs". I el cop final de la substitució el va donar
Antoine-Agustin Parmentier (1737-1813), després de l'acceptació
d'aquesta per la Cort Francesa, fent que les espècies europees romanguen
en un segon pla fins a la modernitat. |