L'origen d'aquest cultiu
sembla que va tindre lloc a l'Àsia Menor. Des d'allà es va anar
popularitzant per tot el Mediterrani, en bona part perquè els grecs i
els romans la van cultivar amb finalitats alimentàries i medicinals. La
'colza', en realitat, és la varietat cultivada (Brassica napus
var oleracea). Actualment es cultiva per tot el món com a
farratge per als animals, oli vegetal per a consum humà i també per a
biodièsel. És la tercera font d'oli vegetal només superada per la soja i
l'oli de palma. En Espanya, en 1981, va causar una malaltia que va ser
anomenada "síndrome de l'oli tòxic", una intoxicació massiva que a
afectar a més de 20.000 persones. En 1989 el Tribunal Suprem va consider
provada la relació de causalitat entre la ingestió d'oli de colza
desnaturalitzat i la malaltia. Va ser un frau alimentari perquè es va
desviar oli per a ús industrial, "conscientment i per un
desmesurat afany de lucre", al consum humà. |